Apparatuur

Ik fotografeer met Canon apparatuur. Ik vind het Canon-beeld mooier als dat van andere digitale camera's. Het is natuurlijk en alle kleuren komen mooi in balans over.

Vanzelfsprekend fotografeer ik op full-frame camera's. Dat wil zeggen dat de camera beschikt over een grote sensor waardoor er meer ruimte is voor kwalitatief betere pixels. Dat merk je niet als je alleen maar foto's maakt voor op internet maar wel als je foto's wilt vergroten tot anderhalve meter of groter. (zie m'n venetië-foto's die ik op groot formaat verkocht heb).

 

Naast een uitgebreide verzameling glaswerk (van super-groothoek tot super-tele) heb ik de nodige spulletjes om dát te maken wat ik in m'n hoofd heb. Ik doel daarmee op flitsers, filters, enz.

 

Natuurlijk is goede foto-apparatuur belangrijk. Maar even belangrijk is zijn de spullen die het mogelijk maken om met deze apparatuur een knappe foto te maken:

 

- een schuiltent, tweepersoons

- een ligtentje, gemaakt door mijn vrouw

- een houten geweerkolf, waarop de 500mm bevestigd kan worden

- een waadpak om het water in te kunnen gaan

- een drijfplateau voor de camera (ik in waadpak erachter)

- vet, zaad, meelwormen, enz. altijd in de auto aanwezig

- grote camouflagedoeken

- vuilniszakken (handig voor op de grond of voor als het gaat regenen)

- reflectieschermpjes (voor macro)

- doosjes om insecten mee naar huis te nemen

- enz. enz.

 

Het moet vooral leuk zijn. Daarom ben ik altijd bezig om iets nieuws te proberen. Creativiteit speelt daarbij een belangrijke rol.

 

Een tip voor de beginner:

Begin eenvoudig en richt je in eerste instantie op één doel, bijvoorbeeld vogels of macro. Ga eerst dat ene onderwerp goed uitdiepen. Richt je op datgene wat mogelijk is met de apparatuur waarover je beschikt. Staar je daarbij niet blind op veel milimeters; ook met kleinere telelenzen zijn zeer leuke vogelfoto's te maken. En ga wat vaker plat op je buik liggen! Niet alleen voor macro belangrijk maar ook de beste vogelfoto's komen tot stand vanuit een zeer laag standpunt.