Canon 100-400mm versus de Canon 500mm

Ik ben in het gelukkige bezit van een Canon 500mm. Een schitterend objectief dat uitstekend bruikbaar is voor natuurfotografie vanuit een schuilhut of vanuit de auto. Fotograferen uit de hand kan wel maar het gewicht is enorm en daarmee de kans op onscherpe opnames. ook kilometers lopen is met deze lens niet aan te raden.

Een ander nadeel is de aanschafprijs. Jaren geleden was de prijs "nog maar" € 5000,- maar nu moet je, weliswaar voor een iets lichter exemplaar (serie II) maar liefst € 9.500,- neertellen.

Van een goede vriend kon ik een 100-400mm lenen en ik was benieuwd of het kwaliteitsverschil nu érg groot was. De lens is namelijk een totaal ander verhaal dan de 500mm: hij weegt maar ruim een kilo (de 500mm weegt 4,5 kg) en de aanschafprijs ligt rond de € 1.300,-

Ik ben blij verrast door het resultaat. Hieronder zes vogelfoto's. Twee van de zes foto's zijn gemaakt met de 100-400mm, de andere vier met de 500mm. Ik heb de crop dusdanig gemaakt dat aan de uitsnede niet te zien is van welke lens de foto afkomstig is. Ik heb de foto's (allemaal) wel iets bewerkt voor wat betreft de kleur en het contrast maar ik heb ze niet apart aangescherpt. Aan jou de vraag welke twee foto's gemaakt zijn met de 100-400mm. (dus niet serie A of serie B maar slechts twee foto's)

Pimpelmees A

Ringmus B

Ringmus A

Koolmees A

Pimpelmees B

Koolmees B


Nieuwgierig naar de uitslag?

Probeer het eerst zelf te zien!

Als je dat gedaan hebt is hier de uitslag.