Aan de slag! (september 2014)


6 september 2014
Het zal nu duidelijk zijn dat er flink gewerkt moet worden in de tuin. Er moeten borders gemaakt worden, een compostbak, er moet een huisje komen, enz. Dat alles vereist een goede werktafel. Maar de achterhoek van de tuin, waar ik deze tafel wilde maken, was nog een puinhoop. Dus eerst deze hoek mooi afgeschermd met matten van wilgentenen. En daarna de werktafel gemaakt. Tevreden kijk ik naar m'n eerste resultaten.

14 september 2014
M'n buurman blijkt een prima kerel te zijn. Dat geldt overigens voor vrijwel alle tuinders op het complex. Maar over één ergenis raakt hij niet uitgepraat: de slakken. Hij heeft al acht bussen met slakkenkorrels gestrooid (ca € 9,- per stuk) maar nog worden de vier kropjes sla weggevreten. Hij geeft de schuld aan het onkruid in mijn tuin. Niet ik krijg de schuld, want ik kan er immers (nog) niets aan doen. Nee, de vorige bewoonster kan geen goeds meer doen in de ogen van de buurman.

 

Ik heb dus maar een stevig pad aangelegd tussen onze beider tuinen. Op een verhoogde zandrug liggen stevige tegels. Een knappe slak (of domme) die daar nog overheen kan.
Maar bovendien is dit pad natuurlijk heel mooi om later bij de groente en planten te kunnen komen die hier weelderig gaan groeien. Het was even zweten maar dan heb je ook wat!

20 september 2014
Kijk eens hoe prachtig mijn groente er bij staat!
Binnen een maand kan ik al oogsten en eten we nu dagelijks (écht waar!) sla in drie soorten uit de koude kas.

 

Goede grond blijkt dus het toverwoord te zijn want deze kas zit nu bomvol met verse tuinaarde. 
Deze kas is 3 bij 2 meter. Van achter naar voor:

- krulsla

- peterselie (niet tegen op te eten)

- winterprei

- rode sla

- enkele stekken (vrouwenmantel)

- gewone bladsla (botersla)

Nogal dom is de Turkse Tortel die in de laatste week van september nog gaat broeden in de meidoorn die met z'n takken boven m'n tuin hangt. Het nest is zo klein en dun dat je van onderaf kunt zien dat er twee eieren in liggen. Dat kan nooit goed gaan. (en dat ging ook niet goed; drie weken later, in de storm van oktober werd het nest uit de boom geblazen)

30 september 2014
Ronduit bizar deze vondst in de tuin. De vorige dag lag deze halve haas er nog niet dus het is snaakst gebeurd. een kat of hond? Nee; die eten niet even snel een halve haas op. Het moet dus haast wel een vos geweest zijn.
Ik heb de haas een plechtige begrafenis gegeven; hij ligt nu onder het eerste bloemperk.

Eind september 2014:

Er is nu een border van ongeveer 6 x 6 meter voor vaste planten. De vijver is verplaatst zodat je er nu omheen kunt lopen. En er is een compostbak gemaakt. 
Voor een prikkie kon ik het bankje krijgen (kringloop) en daar staat nu een leuk tafeltje bij dat ik gemaakt heb van een dikke boomplak.


Mooi he die groente?