Het begin van een tuin (aug/sept 2014)


16 augustus 2014
De volkstuinvereniging in Langedijk bestond 40 jaar en ter gelegenheid daarvan was Atelies 6, het creativiteitscentrum waar in bij aangesloten ben, gevraagd om wat kraampjes te verzorgen met keramiek, beeldhouwwerk, etc. Ik stond daar te aquarelleren. Bar slecht weer die dag maar wel gezellig. De secretaris van de volktuinvereniging blijkt een bekende van me te zijn en na wat heen en weer gepraat over tuinieren en vogelfotografie was ik binnen een uur de gelukkige bezitter van een tuin.

De tuin ligt aan de rand van het volkstuincomplex en wordt aan de oostkant begrensd door bomen en struiken. Niet ideaal voor een groentetuin want tot de middag ligt de tuin in de schaduw.

Maar ik ben er blij mee.
De tuin is twintig meter diep en loopt taps toe. Ik zie het nu al voor me hoe ik 's winters vanuit de punt aan de achterkant met het winterzonnetje in de rug vogels fotografeer. Vogels die een prachtige beschutting vinden in de bomenrij.

Eén buurman is me trouwens ook wel genoeg. Hier zitten betekent door de bomen een zekere geborgenheid. Beschut ook tegen koude oostenwind.

Ja; ik heb er zin in!

23 augustus 2014
De tuin had eigenlijk "zwart" opgeleverd moeten worden door de vorige eigenaar. Maar deze mevrouw zag daar erg tegenop en ik vond het eigenlijk wel best zo. Eerst dus maar eens inventariseren wat er nog bruikbaar was.

In de hoek van de tuin lag een vijvertje. Een leuk ding maar helemaal op de verkeerde plek. Zoals deze er nu lag kon je er niet achter komen. Bovendien heb je altijd de lelijke achtergrond van de halfkale struiken in beeld omdat er geen ruimte was voor beplanting achter de vijver. Maar bovenal wilde ik juist in die hoek een mooie border maken die wat omhoog liep.

Naast de vijver, aan de oostkant van de tuin en aan de grens met de bomenrij, was de wildernis wel erg doorgedrongen tot in de tuin. Geen wonder ook want er was zeker drie jaar niets aan gedaan. Maar kwalijker nog vond ik alle troep die over de rand in de gemeentelijk tuinen gegooid was. Een eerste schoonmaakbeurt hiervan leverde al een grote hoop hooi en takken op.

Links:

Een enkele wilde aardbei tussen de Klimop

 

Boven:

Vrouwenmantel.

 De rest van de tuin is nogal bezaaid met "echt" onkruid, zoals paardebloem en gras. Hier en daar staat nog een vrouwenmantel. Die zal ik sparen natuurlijk. Het zijn fraaie planten. En ook is een deel van de bodem bedekt met wilde aardbei; niet alleen leuk om te zien maar bovendien nuttig als bodembedekker. Waar aardbei staat groeit immers geen ander onkruid.

Op de rand van de tuin staan een paar prachtige bomen en struiken. De lijsterbes hangt al helemaal vol met fraaie rode bessen. En in de vlier hangen trosjes zwarte bessen. Beide bomen trekken nu al veel merels en spreeuwen. Vooral de spreeuwen dalen soms met honderden tegelijk neer in de lijsterbes; een fraai spektakel.

Midden in de tuin staat nog een grote bos bloeiende asters. Ik heb nog geen verstand van planten en bloemen dus welke asters dit zijn weet ik niet. Maar fraai is het wel want deze trekken ontzettend veel bijen, vlinders en andere insecten.

26 augustus 2014
De tuin was opgeleverd met een koude kas. Zo'n lage kas waar je broeiramen overheen kunt leggen. Het zou natuurlijk wel leuk zijn als ik dit jaar nog kon eten van de tuin. Groente uit eigen tuin; dat is toch een wens van iedereen? Dus snel aan de slag. Nadeel was dat de grond in deze koude kas nogal diep lag. Kennelijk was hier jarenlang groente uitgehaald (met grond aan de kluiten) zonder dat de grond was aangevuld. Dat kostte me dus enkele zakken tuingrond. Nou ja; enkele? Enfin; nu kan deze er ook weer jaren mee.

Direct groenteplantjes gehaald bij het naastgelegen tuincentrum (makkelijk is dat!). Sla, krulsla, rode sla, peterselie, winterprei. Kost allemaal niets.